‘Als kraamverzorgende heb je een open houding naar je kraamgezinnen. Respect en inzicht in andere culturen helpen je daarbij. Maar blijf bovenal jezelf.’ Dit zegt Fadua el Bouazzaoui, een van de twee schrijfsters van het onlangs verschenen Handboek Geboortezorg bij verschillende culturen. Dit boek biedt essentiële handvatten voor de zorg rondom de geboorte- en kraamtijd bij verschillende culturen.
In onze multi-etnische samenleving kom je regelmatig in aanraking met kraamvrouwen uit andere landen en culturen. Verschillen in leefgewoontes en rituelen rondom de zwangerschap en de kraamperiode, hebben daardoor steeds meer invloed op je werk. Het bieden van zorg aan deze groep wordt veelal als complex ervaren. ‘Handboek geboortezorg bij verschillende culturen’ geeft achtergrondinformatie over culturele en religieuze verschillen van de zes meest relevante migrantengroepen in Nederland en helpt zorgverleners om deze vrouwen goed te begeleiden. De theorie wordt ondersteund door zeer veel uitgebreide praktijkverhalen. Het boek is verkrijgbaar via LannooCampus.
Het boek is geschreven door Fadua el Bouazzaoui en Ingrid A. Peters.
Fadua el Bouazzaoui is oprichter van de Stichting Voorlichters Gezondheid. Met deze Stichting zet zij zich in voor het doorbreken van taboes en veronderstellingen over de perinatale gezondheid. Deze stichting biedt de voor kraamverzorgenden geaccrediteerde ‘training Interculturalisatie Geboorte en Kraamtijd in verschillende culturen’ aan.
Training Interculturalisatie Geboorte en Kraamtijd in verschillende culturen
Ingrid A. Peters werkt bij het Erasmus MC, Rotterdam. Ze combineert een coördinerende stafadviseursfunctie bij de Stichting Prenatale Screening Zuidwest Nederland met en promotietraject gericht op diversiteit binnen de geboortezorg.