In de afgelopen weken vonden er meerdere online informatiesessies plaats over de transitie van de kraamzorg richting 2030. Deze bijeenkomsten, georganiseerd door Bo Geboortezorg, de NBvK en het KCKZ, brachten ruim 600 kraamzorgprofessionals samen op 8, 9 en 15 april 2025. De grote betrokkenheid en waardevolle bijdragen van deelnemers lieten zien hoe belangrijk de transitie is voor de sector.
Tijdens de sessies werd er onder andere een toelichting gegeven op het traject dat voorafging aan het opstellen van de gezamenlijke visie en de versnellingsagenda voor toekomstbestendige kraamzorg. Deze agenda bevat negen thema’s die de basis vormen voor de noodzakelijke verandering van de sector. Daarnaast werd er verteld wat de transitie concreet betekent voor het werk van kraamverzorgenden.
De transitie van de kraamzorg is een stap naar toekomstbestendige zorg voor moeders en hun gezinnen. De kraamzorgsector staat onder druk door personeelstekorten en een veranderende zorgvraag, wat het steeds moeilijker maakt om passende zorg te leveren. Om deze uitdagingen aan te pakken, hebben Bo Geboortezorg en Zorgverzekeraars Nederland samen met de sector een visie ontwikkeld voor de toekomst van de kraamzorg. Deze visie geeft richting aan de noodzakelijke veranderingen, die stapsgewijs zullen worden doorgevoerd via verschillende projecten.
In de komende jaren wordt er gewerkt aan verschillende belangrijke thema’s die de basis vormen voor de versnellingsagenda. Deze thema’s hebben niet alleen invloed op de kraamzorg als geheel, maar ook op het dagelijks werk van kraamverzorgenden. Hier lees je wat de transitie voor kraamverzorgenden betekent:
Wat gaan kraamverzorgenden merken van de veranderingen?
-
Eerlijk en gelijkwaardig speelveld: Er zijn te weinig kraamverzorgenden, wat druk legt op de werkdruk. Door het creëren van een eerlijker speelveld zorgen we ervoor dat er meer kraamverzorgenden in de sector komen. Dit betekent een betere werk-privébalans, de mogelijkheid om op rooster te werken, en betere arbeidsomstandigheden.
-
Passende kraamzorg: Er wordt gewerkt aan een vernieuwde indicatiemethodiek (KLIM), waardoor kraamzorg beter aansluit op de zorgbehoefte van de cliënt. Dit zorgt ervoor dat je als kraamverzorgende meer tijd hebt voor observatie en coaching, en het kan betekenen dat zorg ook vaker digitaal zal worden geleverd.
-
Regionale organisatie: In de toekomst zal kraamzorg regionaal beter georganiseerd zijn. Dit zorgt ervoor dat er geen onnodige wachttijden of dubbele inzet van kraamverzorgenden is. Kraamverzorgenden zullen samen met collega’s uit de regio werken om de zorg efficiënter te verdelen, waaronder opstartzorg en partusassistentie.
-
Professionele ontwikkeling en beloning: In de toekomst wordt kraamzorg een aantrekkelijker beroep. Er komen meer opleidings- en specialisatiemogelijkheden, en er worden passende arbeidsvoorwaarden ontwikkeld die in lijn zijn met de visie voor de toekomst van de kraamzorg.
Op dit moment wordt er gewerkt aan een speciale transitie-website. Wil jij als eerste op de hoogte worden gebracht als de website live gaat? Meld jezelf dan hier eenmalig aan!