Ouders die dat willen, kunnen een doodgeboren kind voortaan laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetswijzing die dat mogelijk maakt. Ook wordt het mogelijk om met terugwerkende kracht deze kinderen te laten registreren aan de hand van een geboorteakte met vermelding dat het kind doodgeboren is.
De BRP bevat persoonsgegevens van inwoners van Nederland en van personen die het land hebben verlaten.
Het kunnen registreren van doodgeboren kinderen is al jaren een Nadrukkelijke wens van een grote groep ouders van wie het kind doodgeboren werd. Tot nog toe was het zo dat zij hun overleden kinderen niet konden aangeven. Zonder registratie hebben zij op papier nooit ‘bestaan’ en blijven ze dus onvermeld in de registers van de burgerlijke stand. Ook komen zij niet in aanmerking voor bijvoorbeeld een uitvaartverzekering.
Het kabinet verwacht dat jaarlijks 550 ouders de geboorte van een doodgeboren kind zullen aangeven. Stille Levens, het kenniscentrum voor babysterfte, noemt dat een lage inschatting. Volgens de recentste cijfers stierven in 2016 ruim achthonderd baby’s na een zwangerschap van 22 weken of langer.
Voor meer informatie: www.stillelevens.nl :Stille Levens, het kenniscentrum voor babysterfte