Het is belangrijk moedermelk goed te bewaren. Baby’s hebben namelijk een minder goede weerstand. Daarom is het belangrijk dat de melk gekoeld bewaard wordt.
Moedermelk kan bewaard worden in schone kunststof bakjes, speciale borstvoedingszakjes of flesjes. Het kan 3 dagen bewaard worden in een koelkast waarvan de temperatuur is ingesteld op 4 graden. De melk kan ook in de vriezer bewaard worden en kan vervolgens ontdooid worden. Instructies voor het bewaren en ontdooien van moedermelk zijn te downloaden op de site van het Voedingscentrum. Je kunt ouders adviseren deze uit te printen en op te hangen in de keuken. Voor het opwarmen van moedermelk is het belangrijk dat de melk tot ongeveer 30 – 35°C verwarmd wordt. Alle waardevolle stoffen blijven dan behouden. Liever te lauw dan te warm! Het kan opgewarmd worden in een flessenwarmer, in de magnetron of in een steelpan. Ook hiervoor heeft het Voedingscentrum instructies in een pdf-bestand op de site, die je aan ouders kunt sturen of geven. Naar aanleiding van de vragen en opmerkingen op bovenstaand bericht hierbij een reactie van het Voedingscentrum:
De Gezondheidsraad gaat aan de slag met voedingsaanbevelingen voor kinderen van 0 tot 2 jaar. Wij zijn als waarnemer bij dit proces betrokken. Deze twee punten (1 en 2) worden mogelijk door de Gezondheidsraad ook meegenomen in hun advisering, maar tot nader order hanteren wij onze huidige adviezen. Voor het KCKZ geldt: Wij volgen de richtlijnen van het Voedingscentrum en het opwarmen van moedermelk in de magnetron als optie en de bewaartijden van de moedermelk staan beschreven in ons Handboek Borstvoeding. |