Op dit moment ontvangen niet alle kraamgezinnen de kraamzorg die ze nodig hebben. Dit komt doordat de huidige methode voor het vaststellen van kraamzorg (de LIP) niet altijd aansluit op de zorgbehoefte van een gezin. Bo Geboortezorg heeft daarom een nieuwe methode ontwikkeld: de KLIM. Het doel van deze methode is dat zowel de hoeveelheid kraamzorg (aantal uren) als de inhoud van de zorg (taken van de kraamverzorgende) beter aansluiten bij de zorgbehoefte van het gezin.
Uit het onderzoek van Bo Geboortezorg blijkt dat de KLIM, in vergelijking met de LIP, leidt tot:
- Efficiëntere zorgverdeling
Kraamgezinnen die meer zorg nodig hadden, ontvingen ook daadwerkelijk meer kraamzorguren. Kraamgezinnen met minder zorgbehoefte ontvingen juist minder uren. Dit wijst op een meer efficiënte toewijzing van kraamzorg naar de kraamgezinnen. - Positieve ervaringen
Kraamverzorgenden hadden beter inzicht in de zorgbehoefte van het kraamgezin en ervaarden meer flexibiliteit bij het plannen van kraamzorg. Dit leidde tot meer passende zorg die beter aansloot op de behoeften van moeder en kind. - Vergelijkbare gezondheidsuitkomsten
De gezondheid van de cliënt was aan het einde van de kraamperiode vergelijkbaar, ongeacht of zij kraamzorg ontvingen volgens de LIP- of KLIM-methode.
De KLIM wordt op dit moment verder verbeterd en doorontwikkeld. Het uiteindelijke doel van Bo Geboortezorg is om de LIP te vervangen door de KLIM en deze methode landelijk in te voeren. Zo kan elk gezin in Nederland passende kraamzorg ontvangen.