Wat is de beste manier om zwangere vrouwen de zorg te bieden die zij nodig hebben? Arts-onderzoeker Lyzette Laureij toont in haar proefschrift aan dat de Geboortezorg tekortschiet voor vrouwen in kwetsbare omstandigheden, en dat dit beter afgestemd moet worden op hun individuele behoeftes.
Het onderzoek toont aan dat vrouwen in kwetsbare situaties, zoals het hebben van een laag inkomen of een slechte gezondheid, een groter risico lopen op ongunstige Geboortezorg-uitkomsten. Ze maken bijvoorbeeld minder gebruik van kraamzorg. De studie wijst erop dat informatievoorziening, zelfredzaamheid en het sociale netwerk bepalende factoren zijn voor het afnemen van kraamzorg.
Enkele belangrijke bevindingen uit het onderzoek zijn:
- De informatievoorziening tijdens de zwangerschap over kraamzorg, zoals folders van verloskundigen of huisbezoeken door kraamverzorgenden, sloot niet aan bij de behoeften van zwangere vrouwen in kwetsbare situaties. Dit was een belemmering voor het vormen van realistische verwachtingen over de kraamzorg en het gebruik ervan.
- Kraamverzorgenden waren tijdens de kraamperiode erg goed in staat om mondelinge informatie aan te passen aan de behoeftes van de kraamvrouw in kwetsbare omstandigheden. Dit zorgde voor een goede band tussen kraamverzorgenden en de kraamvrouw.
- Vrouwen met een sterk sociaal netwerk wisten vaak beter wat ze konden verwachten van kraamzorg. Het sociale netwerk beïnvloedde hun verwachtingen over de meerwaarde van kraamzorg en speelde daardoor een rol in het daadwerkelijke gebruik ervan tijdens de kraamperiode.
- Vrouwen die zich minder zelfredzaam voelden, maakten vaker gebruik van kraamzorg, wat hun zelfvertrouwen in het ouderschap vergrootte.
- Hoewel de eigen bijdrage voor kraamzorg geen belemmering vormde, leidde het tot verwarring doordat het niet van toepassing is op andere vormen van Geboortezorg.
- Het gebruik van vragenlijsten die vrouwen in kwetsbare omstandigheden zelf invullen over hun uitkomsten en ervaringen met betrekking tot Geboortezorg (PROMs en PREMs), kan helpen om de zorg te personaliseren. Voor een succesvolle implementatie is echter aanvullend onderzoek nodig, evenals een nauwe samenwerking tussen zorgverleners en ICT.
De resultaten van dit proefschrift maken duidelijk dat het bieden van dezelfde zorg aan iedereen niet automatisch leidt tot gelijke uitkomsten. Om de gezondheid van kwetsbare vrouwen te verbeteren, is het nodig om maatwerk te bieden en in te zetten op gelijke uitkomsten. Dat betekent dat sommige vrouwen extra ondersteuning nodig hebben om tot een eerlijk en vergelijkbaar resultaat te komen.