De afgelopen jaren is het aantal jonge mannen en vrouwen in Nederland met een soa sterk gestegen. Vooral gonorroe komt steeds vaker voor. In tegenstelling tot mannen merken vrouwen meestal niets van een besmetting. Tijdens een bevalling kan gonorroe leiden tot een besmetting van de pasgeborene met als gevolg een ernstige ooginfectie bij de baby. Deze ooginfectie ontwikkelt zich vaak aan het eind van de kraamweek.
Let daarom op het volgende:
- Hygiëne: Werk hygiënisch en wees als kraamverzorgende alert op ooginfecties bij pasgeborenen (zie protocol ‘Hygiëne‘).
- Contact: Heeft de pasgeborene dikke rode ogen met veel pus? Neem dan meteen contact op met de verloskundige en/of huisarts.
Volgens het RIVM is er in de afgelopen weken ook een stijging te zien in het aantal mensen dat besmet is met het RS-virus. Het RIVM benadrukt dat dit in deze tijd van het jaar normaal is. Voor de meeste mensen veroorzaakt het RS-virus slechts milde klachten, zoals een verkoudheid. Echter, bij jonge baby’s kan het virus ernstigere gevolgen hebben, zoals een longontsteking, waarvoor vaak ziekenhuisopname nodig is. Op dit moment liggen al veel jonge kinderen met het RS-virus in het ziekenhuis.
Wees daarom extra alert!
- Hygiëne: Veel mensen in je omgeving of bij gezinnen waar je werkt zijn in deze periode verkouden. Zorg dat je een overdracht van het RS-virus voorkomt. Houd daarom tijdens het werken in een kraamgezin extra rekening met de hygiënische voorzorgmaatregelen (zie protocol ‘Hygiëne‘).
- Bescherming: Ben je zelf verkouden, zorg dan ook voor extra beschermende middelen zoals een mondkapje.
- Instructies aan ouders: Geef aan de ouders instructies hoe een besmetting bij een pasgeborene te voorkomen (zie protocol ‘RS virus ‘).
In februari 2024 adviseerde de Gezondheidsraad om alle baby’s te beschermen tegen het RS-virus met een vaccin. De overheid heeft besloten om hier geld voor vrij te maken en wil in het najaar van 2025 starten met vaccineren via een Rijksvaccinatieprogramma.