Al bijna een eeuw lang worden kraamgezinnen ondersteund door kraamverzorgenden tijdens de bevalling en in eerste dagen na de bevalling. De essentie van het vak is nog altijd onveranderd: verzorging van moeder en kind. De kraamverzorgende is voor ouders de rots in de branding in deze bijzondere periode van het prille leven. Niet alleen voor kraamgezinnen is de kraamverzorgende een belangrijk sleutelfiguur, ook voor de ketenpartners in de Geboortezorg is de kraamzorg onmisbaar. Maar de tijd staat niet stil. Het dagelijks leven van mensen verandert en daardoor ook de behoeften van ouders. Het is belangrijk dat de kraamzorg daarin meebeweegt. Ook veranderingen in de zorg vragen van de kraamzorg een andere manier van werken. Dit alles heeft invloed op het dagelijks werk van de kraamverzorgende.
Maar wat betekent dit dan precies voor het vak? Om hier antwoord op te krijgen zijn we vanuit het Kenniscentrum Kraamzorg onder leiding van onderzoeker Fleur Lambermon (digitaal) in gesprek gegaan met kraamverzorgenden uit het gehele land in zogenoemde dialoogsessies. Wat vinden zij het belangrijkste in het vak? Wat zijn de waarden van het vak van de kraamverzorgende? En tot slot wat hebben zij (in de toekomst) nodig om het vak uit te oefenen zodat het aansluit op de wensen van de cliënt en daarnaast ook past bij de werkzaamheden in de kraamzorg?
Met deze special willen we jou als kraamverzorgende hierover informeren en inspireren. Vanuit het Kenniscentrum Kraamzorg gaan wij verder met de door de kraamverzorgenden benoemde thema’s door ze in te brengen bij de Herregistratiecommissie die zich buigt over de eisen die vanaf 2023 gelden voor het kwaliteitsregister.