Goede voorlichting aan ouders over veilig slapen blijft belangrijk.
Amsterdam, 27 maart 2017 – Het is een van de meest gestelde vragen onder nieuwbakken ouders: hoe laat ik mijn baby veilig slapen? Ondanks dat iedere ouder het beste voor zijn pasgeboren baby wil, zien kraamverzorgenden regelmatig onveilige slaapsituaties bij kraamgezinnen. Uit onderzoek van VeiligheidNL onder kraamverzorgenden blijkt dat 70% van hen het afgelopen jaar heeft meemaakt dat een pasgeboren baby de nacht doorbrengt in het ouderlijk bed. 20% van hen heeft zelfs meegemaakt dat er helemaal geen babybedje aanwezig was. Voorlichting over veilig slapen blijft dus belangrijk.
De wieg en het ledikant zijn nog steeds de meest voorkomende slaapplaatsen voor baby’s. Dat is fijn, want een eigen bedje is de meest veilige slaapplaats. De kraamverzorgenden signaleren, naast het samen in het ouderlijk bed slapen, nog een aantal onveilige slaapplaatsen die regelmatig voor de nacht worden gebruikt, waaronder de kinderwagenbak (19%) en het babynestje (10%). Deze slaapsituaties zijn niet zonder risico. Door extreme vermoeidheid bestaat bij het samen in het ouderlijk bed slapen de kans dat je op je kindje rolt of het kindje kan onder het dekbed of tegen de kussens komen te liggen en daardoor niet goed ademhalen. Dit laatste geldt ook voor slapen in een babynestje. Ook bestaat de kans op oververhitting. Allemaal risicofactoren die de kans op wiegendood verhogen.
Vragen over veilig slapen
Onder jonge ouders leven veel vragen over het veilig laten slapen van hun jonge spruit: hoe het bedje opgemaakt moet worden, wat de temperatuur op de kamer moet zijn of wat de veiligste plek is. “Het is niet makkelijk voor ouders want er komt al zoveel op je af als je een pasgeboren baby hebt,” weet Saskia Kloet, programmamanager Opgroeien bij VeiligheidNL, uit eigen ervaring.
Met alle nieuwe producten die er op de markt komen en gepromoot worden rondom slapen is het lastig voor ouders om te weten wat wel en wat niet veilig is. Daarbij spelen in het begin vermoeidheid en onzekerheid de ouders ook parten. Terwijl het belangrijk is juist in het begin een goede basis te leggen voor fijn en veilig slapen. “In nieuwe video’s geven we de ouders antwoord op hun veelgestelde vragen over veilig slapen en leggen we uit in welke slaapsituatie je waar op moet letten.” aldus Saskia Kloet.
Nieuwe video’s met tips over veilig slapen
In de 4 nieuwe video’s wordt bijvoorbeeld specifiek advies gegeven over alternatieven voor samen slapen, een goede temperatuur in de slaapkamer i.c.m. beddengoed en wanneer je wel en niet je baby in een babynestje kunt laten slapen. Zo helpt VeiligheidNL ouders een fijne en veilige slaapplek voor hun kindje te creëren. Professionals kunnen deze video’s gebruiken om de kersverse ouders nog beter te adviseren.
Meer informatie
Gabrielle van Leeuwen – Marketing & Communicatie VeiligheidNL – 06-38695012 of g.vanleeuwen@veiligheid.nl
Saskia Kloet – Programmamanager Opgroeien – 06-21152388 of s.kloet@veiligheid.nl
Over VeiligheidNL
Veiligheid NL is een onafhankelijk expertisecentrum met de missie om ongevallen te voorkomen door veilig gedrag te stimuleren. We helpen mensen hun veiligheid te vergroten in en om het huis, maar ook op straat, op school en op het werk. We monitoren en signaleren ongevallen en letsel en onderzoeken welke vorm van preventie effectief is. Voor de monitoring is het Letsel Informatie Systeem (LIS) de basis, een registratiesysteem bij een representatieve steekproef van Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH’s) in Nederland, maar we rapporteren ook dodelijke ongevallen en ziekenhuisopnamen door letsels.
We ontwikkelen effectieve gedragsinterventies die praktisch, oplossingsgericht en op maat zijn en voeren deze ook deels uit. Ten slotte delen wij onze kennis en kunde direct met onze doelgroepen of via professionals, samenwerkingspartners en ambassadeurs. We werken voor en met overheden, bedrijven, zorgverleners en particulieren.